utorak, 15. ožujka 2022.

Visina

 „Kad odrastem bit ću astronaut“, ili: „Bit ću najbolji doktor na svijetu“, često sam znao čuti u svojim mlađim godinama. Bila su to vremena puna dječje radosti, mašte i bezbrižnosti, no sada najviše čujem: „Postat ću doktor i imati ogromnu plaću“, te: „Postat ću programer i zarađivati hrpu para.“ U moderno doba vrijednost i uspjeh čovjeka mjereni su njihovim mjesečnim zaradama, ali ne u onome što je uistinu bitno. Dok novac zauzima najveći dio nečije osobine, njihova je unutarnja sreća prekrivena, zataškana u najskrivenije dubine  srca.

Život bez novca je, dakako, nemoguć, on je potreban za kupnju životnih potrepština poput hrane i vode. Pomoću novca svašta se može postići, može se kupiti čokolada, televizor, kuća, mogu se čak i kupiti osobne čistačice koje bi riješile sve kućanske poslove, mogu se kupiti i prijatelji… Dakle novac je vrijedan, no novac ne označava sreću. Bogataši često budu istinski nesretni, možda je to zbog nedostatka istinskih, pravih prijatelja, grižnje savjesti ili možda opće zasićenosti svega što Zemlja može pružiti. Dok neki bogataš tuguje, beznačajni siromah može, u svojoj skromnosti, biti najsretniji čovjek na svijetu. Novac ne donosi pravu sreću, novac je tek sredstvo pomoću kojega se dolazi do ostalih sredstava potrebnih za život. Svijet se sve više i više počinje koncentrirati na dubinu novčanika,  a sve manje i manje na zapamtljiva ljudska međudjelovanja, koja na kraju, nadmašuju sve numeričke prikaze nečijeg uspjeha.

„Tko visoko leti, nisko pada“, jedna je od poslovica koju ljudi često  povezuju s novcem, ali njezino pravo značenje zapravo je povezano uz skromnost. Visoko letjeti znači biti drag, marljiv i dobar prijatelj, dok mržnja i lijenost završavaju niskim padom. Na bivšu izreku često se nadovezuje i: „Dobro se dobrim vraća“, što nas ponovno poučava kako trebamo biti dragi ako želimo da se dobro vrati nama. Tek kada shvatimo važnost ljudske dobrote te kada iz duboke sjene srca izvučemo sreću, otvorimo oči i vidimo ono što je pred nama, tek tada ćemo shvatiti što znači biti sretan, naučit ćemo novu definiciju visine. Prave visine. 

Karlo Jokoš, 1. d


Nema komentara:

Objavi komentar