ponedjeljak, 12. veljače 2024.

Ukroćena goropadnica

Jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca, William Shakespeare, napisao je brojna poznata djela, a jedno je i Ukroćena goropadnica, komedija s plautovskim elementima nastala 1594. u razdoblju njegova naukovanja. Komedija je napisana u pet činova, a knjiga izdavača Cherrytree Books ima stotinjak stranica, s naslovnicom koja prikazuje Petruccijevo "kroćenje" goropadnice, odnosno izgladnjivanje Katarine što upućuje na dinamiku njihova odnosa i složenost njihovih karaktera.

Tema komedije Ukroćena goropadnica bazira se na preobrazbi ljudskih odnosa i karaktera uz humor glavnih likova ove komedije, a oni su Baptista i njegove kćeri  Bianca i Katarina te plemić Petruccio i trgovac Lucenzio. Radnja prati bogatog plemića Baptistu iz Padove i njegove dvije kćeri koje je odlučio udati. Zbog mile i lijepe mlađe kćeri Bianke okupilo se mnogo prosaca, ali je Baptista odlučio prvo udati stariju kćer Katarinu koja je bila neustrašiva i goropadna. Prosci su pronašli plemića Petruccija iz Verone te ga nagovorili da se oženi starijom kćeri, a zauzvrat obećali mu bogat miraz. Odlučio se oženiti s  Katarinom zbog nasljedstva, ali se nedugo nakon vjenčanja počeo čudno ponašati te je svojim postupcima branio Katarini da jede i spava. Za to vrijeme Bianca se udala za Lucenzija, sina bogatog trgovca iz Pise, dok je Hortensio, jedan od Biankinih prosaca, ljubav pronašao u bogatoj udovici. Naposljetku, svi su se okupili na večeri gdje su Petruccio, Lucenzio i Hortensio odlučili staviti okladu u stotinu kruna tvrdeći da je baš njihova žena najpokornija i najmilija. Katarina odluči održati najduži monolog u knjizi te pokazati kako se promijenila i postala krotka, a Petruccio zbog toga osvoji okladu. 

Odabrao sam ovo djelo prvenstveno zbog zanimljivog naslova te upečatljivih korica, a posebno me intrigirao kompleksan odnos Petruccija i Katarine.

Shakespeare je komediju Ukroćena goropadnica napisao u razdoblju renesanse zbog čega ona obiluje renesansnim obilježjima poput humanizma, ljubavi i moći te odrazima tadašnjih vrijednosti i normi. Radnja se odvija u sjevernoj Italiji te djelo prati političke i društvene prilike toga područja, ali i Shakespeareove Engleske zbog čega se humoristični elementi i karikature likova prilagođavaju ukusima publike tog doba, a istovremeno potiču razmišljanje o društvenim normama.

David Deskar, 3.d


Nema komentara:

Objavi komentar